Smålands landskapsdjur!


Uttern är ett rovdjur som tillhör familjen mårddjur. Det är ett långsmalt, smidigt djur med korta ben, brett huvud och en lång svans. Den är ca 50-100 centimeter och väger mellan 3-11 kg. Uttern är anpassad för ett liv i vatten och den huvudsakliga födan är fisk. Uttern trivs bäst i långsamrinnande floder med låg vattennivå, god födotillgång och med tät växtlighet längs strandlinjen.
En utterhona blir brunstig under februari-april i Sverige, hon är dräktig i ca 60 dagar innan hon föder mellan 1-6 ungar, vanligtvis 2-3. Ungarna stannar hos honan i 6-14 månader, efter 2-3 år är ungarna könsmogna. Uttern kan bli pp till 22 år men de flesta dör tidigare oftast som ungdjur och för en hona är det oftast bara två ungar som når vuxenålder.
Uttern finns i Europa, Asien och västra Nordafrika. I Sverige lever de flesta uttrarna kring norrlandsälvarna och bara ett fåtal lever i landets södra delar. Uttern har gått starkt tillbaka sedan 1950-talet i Europa och den råknas som missgynnad av IUCN. Anledningen är främst miljöföroreningar speciellt polyklorerade bifenyler, men också pågrund av vattenregleringar, jakt och röjning av strandvegetationen. Många uttrar dödas också i trafiken då de försöker passera en väg som utgör hinder på deras vandring. I Sverige är uttern fridlyst sedan 1969 och den är rödlistad som sårbar. Naturvårdsverket har tagit fram ett åtgärdsprogram för att försöka rädda uttern i Sverige.
I samband med att halterna av polyklorerade bifenyler minskar i svenska miljön tycks uttern i framförallt norra Sverige att återhämta sig. Idag finns det mellan 1500 och 2000 uttrar.
/ Utter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0