Nordens Ark
Tidigare här i bloggen har vi skrivit om vårt besök på Nordens Ark. Jag tänkte nu skriva lite mer om vad Nordens Ark egentligen gör.
Nordens Ark arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid, de är en privat ideell stiftelse som bedriver avel, uppfödning, forskning och utbildning. De arbetar också för att sprida kunskap om biologisk mångfald. Största delen av Nordens Arks verksamhet är förlagd i olika fält både i Sverige och utomlands.
Det finns ett åttiotal utrotningshotade djurarter och raser på Nordens Ark. De allra flesta djurarter och raser kommer från en miljö som liknar det nordiska klimatet. I parken lever t.ex. snöleopard, amurtiger, amurleopard, varg, lodjur, utter, järv men också olika fåglar, groddjur och gamla nordiska lantraser.
Nordens ark försöker att stärka olika populationer genom att sätta ut utrotningshotade djur i naturen och genom att förbättra de miljöer där arterna lever. Sedan millennieskiftet så har Nordens Ark lyckats att sätta ut ca 300 däggdjur och fåglar födda på Nordens Ark i naturen. Bland annat satte de ut utter i Holland, europeisk vildkatt i Tyskland och lodjur i Polen. Nordens Ark har ett nationellt ansvar för uppfödning och utplantering av bland annat pilgrimsfalk, vitryggig hackspett, fjällgås, grönfläckig padda och flera olika arter av skalbaggar. Nordens Ark har lyckats med att förstärka svenska populationer med över 150 pilgrimsfalkar och med ca 10 000 groddjur.
Nordens ark deltar också i olika forsknings- och bevarandeprojekt. Till exempel är Nordens Ark sedan 2009 med i ett forskningsprojekt om snöleopardens levnadssituation i Mongoliet. De leder också ett projekt i Ryssland för att rädda amurtigern. Deras mål är att säkerställa en miljömässigt hållbar utveckling där tigrarna lever genom att t.ex. bekämpa illegal jakt och genom att utveckla ekoturismen och skapa ett hållbart utnyttjande av områdets naturresurser.
Nordens Ark bedriver också utbildningsverksamhet från lågstadiet till högskola. De har också två universitetsprogram som delvis är förlagda på Nordens Ark. De fungerar också som fältstation för t.ex. studenter, forskare och doktorander.
/ Utter