Frågor till lärare




Vi ställde lite frågor till några av våra lärare inom naturvetenskapliga ämnen. Här är frågorna och deras svar.


1. Vad tror du är främsta orsaken generellt sätt till att vissa djur är utrotningshotade?

 

L: Livsmiljöer försvinner, skogar huggs ner t.ex. regnskogen och att man dikar ur på ängar. Allt detta sker för fort så djuren hinner inte anpassa sig. Fortplantningshastigheten är olika, t.ex. bläckfisken pärlbåtar har långsam reproduktionstakt vilket gör att de är mer hotade. Djur som äter olika typer av föda har lättare att överleva än de som bara äter samma typ av föda, t.ex. pandan som bara äter bambu. Långsiktigt utgör klimatförändringen även ett hot.

 

U: Det finns flera orsaker, dels klimatförändringar, människors intressen för päls och andra delar av djuren, hat från människan, föroreningar, miljöfaktorer och miljögifter. Deras naturliga livsmiljöer förändras, förr i tiden gick människor med lie på åkrarna och nu gödslar folk på åkrarna.

 

E: Människans utbredning påverkar djurens naturliga biotoper. Deras boplatser inkräktas och de har ingenstans att gömma sig. Trafiken är ett stort hot och t.ex. rennäringen hotas av trafik och vargangrepp. Och man förlorar stora summor pengar på att förlora renar. Uttern hotas av framförallt trafiken men även utsläpp i vattnet.

 

2. Är det någon skillnad på att rovdjur eller växtätare blir utrotningshotade?

 

L: Om en skalbagge är utrotningshotad väcker det inte lika mycket känslor som varg och lodjur. Det är ingen direkt skillnad på om rovdjur eller växtätare blir utrotningshotade. Det finns ett inbyggt hat mot t.ex. varg och lejon pågrund av att de utgör hot mot boskapsdjur vilket kan leda till tjuvjakt. Men elefanter är även de hotade och de är växtätare.

 

U: Beror på miljön kan inte påstå att den ena är mer hotade än den andra.

 

E: Alla organismer har lika rätt att finnas i sin biotop och det innebär att det är naturligt att vissa arter försvinner eftersom det är så evolutionen alltid har sett ut.

 

 

3. Vad tycker du vi ska göra åt problemet?

 

L: Ekonomin styr vad vi kan göra åt problemet och vi vet inte konsekvenserna av att djurarter försvinner. Om L får bestämma så skulle vi sluta att hugga ner regnskogen och sluta släppa ut gifter i Östersjön. Varje människa måste också konsumera mindre saker.

 

U: Det har alltid uppkommit/försvunnit arter men vi vill inte att mänskligheten ska utrota djur för att vi kan ha nytta av dem t.ex. till mediciner. Vi måste motverka klimatförändringen, minska växthuseffekten genom att åka mindre bil och flyg. Vi måste också ha hårdare kontroll av kemikalier. Gifter påverkar mer än man tror, flamskyddsmedel är få medvetna om att det finns ibland annat elektronisk utrustning.  Kunskap bland allmänheten är viktig speciellt kunskap om att arter är känsliga för förändringar i deras livsmiljöer.

 

4. Vad tycker du om lo- och vargjakten?

 

L: Alla måste leva tillsammans. Om vargen får leva så blir jägare och ägare av boskap sura. Reglerad vargjakt gör båda parter nöjda

 

U: Man har förståelse för de som blir utsatta människor blir rädda och vågar inte vistas i skogen. Det finns många som tycker ”vi ska ha djuren men inte där vi bor”. Tråkigt att det minskar men det måste finnas genetisk variation bland vargarna annars blir de för känsliga. U tycker att vi ska bevara dem och hjälpa de människor som är drabbade genom att sätta upp stängsel och ge dem pengar. Om vargen och lodjuret försvinner blir det att vi människor får jaga t.ex. mer älg, jakten tar inte hänsyn till om svaga/starka individer försvinner. Vargen tar bara de svaga älgarna vilket gör att friska gener hos älgen förs vidare genom att de starka älgarna överlever. Den ”mänskliga” jakten kan göra så att det bara finns sjuka och svaga älgar kvar. Vargen är alltså en naturlig predator.

 

E: E tycker att lo och varg ska bevaras men E lever inte med problemet och skulle kanske vara av en annan åsikt om situationen var annorlunda.

 

 

5. Uttern är smålands landskapsdjur, är det viktigt att bevara den?

 

L: Uttern visar att våra vattendrag är rena, det visar även att näringskedjan fungerar eftersom arter som finns högt upp i en näringskedja visar att resten av djuren under mår bra. Om uttern försvinner så kan det påverka hela ekosystemet. Uttern kan också vara en motivationskraft för att hålla vattendragen rena.

 

U: Alla djur fyller sin funktion, det vore synd om de försvinner men samtidigt är det synd att kräftpesten kom till Sverige, det hade vi klarat oss utan, lika så myggor hade vi klarat oss utan men de ger fåglarna mat så allt hänger ihop.

 

E: Det är ett charmigt djur och det ska bevaras.

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Uttern är cool...!

2012-04-05 @ 16:15:46
Postat av: Anonym

Ja, det är den!

2012-05-06 @ 15:21:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0